Categorieën
Arbeidsrecht

Terugvordering van salaris wegens het niet uitvoeren van werkzaamheden in het thuiskantoor

In zijn uitspraak van 28 september 2023 (zaaknummer 5 Sa 15/23) heeft het regionale arbeidsgerecht van Mecklenburg-Vorpommern belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot het terugvorderen van loon wegens het niet uitvoeren van werkzaamheden in het thuiskantoor en de bijbehorende presentatie- en bewijslast.

Kernpunten van de uitspraak:

  • Recht van de werknemer op loon: Volgens de rechtbank vervalt het recht van de werknemer op loon geheel of gedeeltelijk als hij zijn arbeidsverplichting niet of niet volledig nakomt. Uitzonderingen gelden als het loon moet worden doorbetaald om andere wettelijke redenen, zoals doorbetaling van loon bij ziekte.
  • Presentatie- en bewijslast: Normaal gesproken rust de bewijslast dat en in welke mate de werknemer niet aan zijn werkverplichtingen heeft voldaan, op de werkgever. De werkgever moet dus bewijzen dat de werknemer niet of onvoldoende heeft gewerkt tijdens de thuiswerkuren. Nadat de werkgever een overeenkomstige verklaring heeft afgelegd, moet de werknemer een gemotiveerde reactie geven.
  • Specifiek geval: In dit geval kon de werkgever niet bewijzen dat de werkneemster geen of onvoldoende werk verrichtte tijdens haar kantooruren aan huis. Uit de e-mailcorrespondentie bleek duidelijk dat de werkneemster bepaalde werkzaamheden had verricht.
  • Terugvordering: De rechtbank oordeelde dat de werkgever niet gerechtigd was om het salaris terug te vorderen, omdat de werkgever niet kon bewijzen dat de werknemer haar werk op het thuiskantoor niet had uitgevoerd. De rechtbank benadrukte dat een werknemer aan zijn prestatieverplichting voldoet als hij naar vermogen werkt.
  • Schadeclaim: De werkgever had geen aanspraak op schadevergoeding op grond van § 280 (1) zin 1 BGB, aangezien er geen plichtsverzuim door de werknemer was bewezen en er geen schade kon worden bewezen.

Vanuit een algemeen perspectief kan worden gezien dat deze uitspraak het belang benadrukt van een nauwkeurige uitleg en presentatie van bewijs door de werkgever in het geval van terugvordering van loon als gevolg van vermeende niet-nakoming van het werk – met name bij thuiswerken. De werknemer heeft dan de mogelijkheid om deze beweringen te onderbouwen.

Advocaat Jens Ferner

Door Advocaat Jens Ferner

Ik ben een gespecialiseerde advocaat voor strafrecht + gespecialiseerde advocaat voor IT-recht en wijd mijn professionele leven volledig aan strafrechtelijke verdediging - en IT-recht als advocaat voor creatieve & digitale bedrijven en greentech. Voordat ik advocaat werd, was ik softwareontwikkelaar. Ik ben auteur in een gerenommeerd StPO-commentaar en in vakbladen.

Ons kantoor is gespecialiseerd in strafrechtelijke verdediging, witteboordenstrafrecht en IT-recht. Let op ons werk in kunstrecht, digitaal bewijs en softwarerecht.

Let op: Voor bedrijven zijn wij landelijk actief, voor consumenten uitsluitend in NRW voor strafverdediging + OWI's!