Categorieën
Technologie- & IT-Recht

Bescherming van bedrijfsgeheimen in Duitsland

Bescherming van geheimen volgens de wet op de bescherming van bedrijfsgeheimen: De bescherming van geheimen volgens de wet op de bescherming van bedrijfsgeheimen is een belangrijk aspect van intellectueel eigendom dat bedrijven in Duitsland helpt om hun vertrouwelijke informatie en bedrijfsgeheimen te beschermen.

Hieronder leggen we uit wat de bescherming van geheimen onder de Trade Secrets Act inhoudt, hoe het ontstaat en welk soort informatie beschermd kan worden.

Betekenis van de bescherming van geheimen onder de Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Het doel van geheimhoudingsbescherming is om vertrouwelijke informatie die van economische waarde is voor een bedrijf te beschermen tegen ongeoorloofde openbaarmaking en gebruik. Op deze manier kunnen bedrijven hun concurrentievoordeel behouden door ervoor te zorgen dat hun bedrijfsgeheimen niet in handen vallen van concurrenten of anderen die deze informatie zouden kunnen exploiteren. In Duitsland is de wet op de bescherming van bedrijfsgeheimen gebaseerd op de EU-kennisrichtlijn.

Oorsprong van de bescherming van geheimen onder de Wet bescherming bedrijfsgeheimen

De bescherming van geheimen vloeit voort uit het voldoen aan bepaalde vereisten, die zijn vastgelegd in de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. In wezen gaat het erom te bepalen wat in de eerste plaats een bedrijfsgeheim is in juridische zin.

Deze vereisten zijn

  • Geheimhouding: De informatie moet geheim blijven, d.w.z. ze mag niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk zijn.
  • Economische waarde: De informatie moet een economische waarde hebben op basis van de geheimhouding.
  • Passende vertrouwelijkheidsmaatregelen: De houder van de informatie moet redelijke maatregelen hebben genomen om de vertrouwelijkheid van de informatie te waarborgen.

Eigendomsrechten in een oogopslag

We geven advies over alle aspecten van intellectuele eigendomsrechten, met name handelsgeheimen, auteursrecht, mededingingsrecht en merkenrecht – we ondersteunen bedrijven bij de handhaving en verdediging van hun intellectuele eigendomsrechten, specifiek bij de bescherming van technologieën zoals software.

Copyright

De UrhG beschermt eigen creaties (geen ideeën).

  • Bescherming van werken
  • persoonlijke intellectuele creatie
  • Bescherming van concrete uitdrukking, maar geen bescherming tegen parallelle creaties

Handelsmerken

Bescherming van onderscheidende tekens om waren of diensten te onderscheiden.

  • Bescherming van de onderscheidende functie van tekens
  • Onderscheid is noodzakelijk.
  • Bescherming tegen ongeoorloofd gebruik van het merk

Ontwerp

Bescherming van de uiterlijke verschijningsvorm, voornamelijk door het modellenrecht, maar ook door het mededingingsrecht

  • De 2D/3D-vorm van een object of een deel ervan of de decoratie is beschermd.
  • Eigenaarschap en nieuwheid van het ontwerp zijn noodzakelijk.
  • Bescherming van het exclusieve gebruiksrecht, inclusief productie en in de handel brengen
  • In de UWG volgens §4 Nr.3 UWG

Geheime bescherming

het beschermen van waardevolle informatie van een bedrijf.

  • Bescherming van informatie met waarde die niet algemeen bekend is
  • Noodzakelijk zijn economische waarde, beschermende maatregelen en legitiem belang
  • Bescherming tegen ongeoorloofde verspreiding of verwerving van de informatie

Octrooi

bescherming van technische innovatie.

  • Bescherming van een uitvinding
  • Er moet zowel sprake zijn van een “uitvinding” in juridische zin als van een nieuwigheid.
  • Uitgebreide bescherming tegen elk gebruik

Beschermbaarheid van informatie onder de Wet op de handelsgeheimen

Niet alle soorten informatie kunnen onder de handelsgeheimenwet vallen. Om in aanmerking te komen voor bescherming moet de informatie voldoen aan de bovenstaande eisen. Voorbeelden van bedrijfsgeheimen die in aanmerking komen voor bescherming zijn:

  • Technische informatie: Hieronder vallen productieprocessen, recepten, technische tekeningen en softwarecode.
  • Bedrijfsinformatie: Dit omvat klantenlijsten, prijsstrategieën, verkoopstrategieën en marketingplannen.
  • Onderzoeks- en ontwikkelingsgegevens: Hieronder vallen niet-gepubliceerde onderzoeksresultaten, ontwikkelingsprojecten en experimentele gegevens.

Bescherming van geheimen in Duitsland

De bescherming van geheimen in de zin van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen stelt bedrijven in staat om hun vertrouwelijke informatie en bedrijfsgeheimen te beschermen tegen ongeoorloofde openbaarmaking en gebruik. Dit helpt om concurrentievoordelen te behouden en de waarde van de beschermde informatie te beschermen.

Om van deze bescherming te kunnen genieten, moet de informatie geheim zijn, een economische waarde hebben en vergezeld gaan van gepaste vertrouwelijkheidsmaatregelen. Voorbeelden van bedrijfsgeheimen die bescherming verdienen zijn technische informatie, bedrijfsinformatie en onderzoeks- en ontwikkelingsgegevens. De bescherming van geheimen is een belangrijke aanvulling op octrooibescherming en stelt bedrijven in staat om hun innovatieve kracht en concurrentiepositie veilig te stellen.

Advocaat Jens Ferner

Door Advocaat Jens Ferner

Ik ben een gespecialiseerde advocaat voor strafrecht + gespecialiseerde advocaat voor IT-recht en wijd mijn professionele leven volledig aan strafrechtelijke verdediging - en IT-recht als advocaat voor creatieve & digitale bedrijven en greentech. Voordat ik advocaat werd, was ik softwareontwikkelaar. Ik ben auteur in een gerenommeerd StPO-commentaar en in vakbladen.

Ons kantoor is gespecialiseerd in strafrechtelijke verdediging, witteboordenstrafrecht en IT-recht. Let op ons werk in kunstrecht, digitaal bewijs en softwarerecht.

Let op: Voor bedrijven zijn wij landelijk actief, voor consumenten uitsluitend in NRW voor strafverdediging + OWI's!