Categorieën
Strafrecht

Wat kun je doen als er een familielid in Duitsland is gearresteerd?

Echtgenoot of familielid gearresteerd in Duitsland: Het moment van shock – U bent getuige of ontvangt de oproep dat uw man (of ander familielid) is gearresteerd in Duitsland. Meestal wordt je tegelijkertijd gevraagd om “er voor te zorgen” of om op een of andere manier te helpen – en dan sta je er alleen voor.

Echtgenoot gearresteerd: de klok tikt door!

Het maakt niet uit hoe het werkelijk gebeurde toen haar man werd gearresteerd – van nu af aan “tikt de klok”. Hij zal binnenkort, uiterlijk de volgende werkdag, aan de magistraat worden voorgesteld. In deze demonstratie wordt definitief besloten of hij – vooralsnog – naar de gevangenis moet worden gestuurd of dat het arrestatiebevel toch kan worden herroepen. Er zijn meestal twee standaardsituaties:

  • Haar man had al een arrestatiebevel, dat alleen aan hem bekend wordt gemaakt. In dit geval wordt hij daadwerkelijk gearresteerd in de eigenlijke zin van het woord, de kans dat het bevel volledig wordt opgeheven is regelmatig vrij klein, en het doel moet zijn om te werken aan een uitleveringsexecutie.
  • Haar man wordt na een huiszoeking meegenomen, dus hij is gearresteerd, of het openbaar ministerie nu al een presentatie voor de arresterende rechter heeft gevraagd of zal vragen, is aan te nemen met een hoge risicofactor, maar niet op een algemene manier te beantwoorden. Hier kunnen de komende uren doorslaggevend zijn bij het bepalen of de echtgenoot al dan niet wordt gearresteerd.

Het is natuurlijk een schoksituatie als je daar ineens alleen staat, helemaal niet begrijpt wat er is gebeurd en je man is gearresteerd. Toch geldt hier hetzelfde: Denk na en onderneem actie, praat niet met het Openbaar Ministerie en de politie en ga er vooral niet van uit dat alles “slechts een vergissing” is en dat “alles weer oplost”.

Als de politie in uw huis is, dan is dit geen eenvoudige fout, maar een lang en hard ontwaken staat op het punt. Aangezien u overweldigd bent door de situatie, helpt u waar u kunt en zoekt u naar een echte strafrechtadvocaat die bekend is met de situatie. Professionele advocatenkantoren zoals het onze bieden bewust een noodoproep aan voor deze situatie, waarbij u zich kunt informeren over verdere procedures, zodat u zonder druk kunt bellen en vragen kunt stellen.

avatar

Jens Ferner

Strafrechtadvocaat

Zoek naar een verdedigingsadvocaat als de echtgenoot wordt gearresteerd!

Als uw man is gearresteerd of vastgehouden, is het zinvol om onmiddellijk een verdedigingsadvocaat te zoeken. In de verhoorsituatie op het politiebureau, waar uw man “betrapt” en overrompeld wordt, is het misschien mogelijk om iets te redden of in ieder geval te voorkomen dat er iets ergers gebeurt. U kunt er in ieder geval voor zorgen dat er een ervaren vertrouwensadvocaat aanwezig is bij de presentatie van de gevangenis.

Je moet je de situatie zo voorstellen: Als verdachte heeft u altijd recht op een advocaat, maar als u niet specifiek een advocaat bij de politie kunt aanwijzen, zal uw man daar voorlopig alleen zitten. Hij kan geen telefoontjes plegen of zelfs maar een advocaat zoeken op het internet, waarvoor betaald moet worden.

Nog erger is de situatie in de rechtbank: hier wordt de man uit de politiecel naar de demonstratiecel van de rechtbank gebracht. Hier wordt hem alleen gevraagd of hij een advocaat heeft of dat hij een specifieke advocaat wil, er wordt geen keuze (zoals een telefoonboek of internettoegang) aangeboden, zodat er regelmatig niets gezegd kan worden. Dan roept de rechtbank naar eigen goeddunken een strafverdedigingsadvocaat op. Er is geen voorgeschreven selectieprocedure en er is ook geen kwaliteitscontrole.


Verdediging advocaat wanneer echtgenoot wordt gearresteerd

Wenn der Ehemann verhaftet wurde, hilft ein Strafverteidiger. Je schneller der Strafverteidiger beauftragt wird, um so mehr kann er tun. Etwa bei der Polizei zur Vernehmung fahren oder sofort bei Gericht klären, dass nicht „irgendein“ Anwalt angerufen wird. Selbst wenn das Kind in den Brunnen gefallen ist, kann zumindest binnen 3 Wochen ein Auswechseln des Pflichtverteidigers beantragt werden – aber sie merken: Immer „tickt die Uhr“. Deswegen ist es sinnvoll, sich umgehend um einen echten Strafverteidiger zu bemühen, der diese Situation kennt und zielgerichtet angehen kann.

Reden Sie nicht mit der Polizei, suchen Sie einen Strafverteidiger und helfen Ihrem Ehemann

Familielid gearresteerd. Wat kun je doen?

In feite kun je nu veel doen als er een familielid is gearresteerd:

  • Onthoud: Hou je mond. Dat geldt zowel voor jou als voor je familielid. Je bemoeit je er niet mee, wat er ook beloofd of bedreigd wordt! Familieleden hebben het recht om te weigeren te getuigen, dus maak er gebruik van totdat er meer duidelijkheid is. Bel in geen geval de politie!
  • Zoek een strafverdediging advocaat die onmiddellijk kan reageren, het is dringend.
  • Structureer bestaande informatie die u in geconcentreerde vorm kunt doorgeven aan uw strafrechtadvocaat: Wat is er gebeurd? Wat is de aanklacht? Weet u waar uw familielid is?
  • Bel onmiddellijk de strafrechtadvocaat. Verspil geen tijd met een lange zoektocht naar informatie! Vergeet niet dat elke minuut dat uw familielid onder de hoede van de onderzoekende autoriteiten is, het risico dat hij gaat “babbelen” en zijn hoofd eraf praat, vergroot!
  • Als u niet weet waar uw familielid is, zal de advocaat van de verdediging hem kunnen vinden. Deze situatie is vooral normaal in het geval van een arrestatie die getuige is geweest – beschrijf waar de arrestatie plaatsvond, indien nodig door wie (federale politie of politie?), zal uw advocaat van de verdediging weten wat hij moet doen.
  • Geef de advocaat van de verdediging een volmacht en hou hem niet tegen – hij zal proberen snel te handelen. Vertel hem wat je weet en laat hem dan zijn werk doen. Geef hem een contactadres en telefoonnummer.
  • Hoe moeilijk het ook is: laat de advocaat van de verdediging zijn werk doen en wacht tot hij contact met u opneemt.
Duitse advocaat Jens Ferner

Door Duitse advocaat Jens Ferner

Strafrechtadvocaat Jens Ferner is uw contactpersoon voor het gehele strafrecht met een focus op commercieel strafrecht en cybercriminaliteit. Verder in de wet op de administratieve overtredingen, met name in het geval van boetes die door de federale overheid worden opgelegd. Hij werkt samen met Dieter Ferner, de oprichter van het advocatenkantoor, een gespecialiseerde advocaat voor het strafrecht.
Het advocatenkantoor Ferner Alsdorf concentreert zich op regionale activiteiten in de regio Aken & Heinsberg en is slechts bij uitzondering - in het geval van cybercriminaliteit - landelijk actief.